وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد این کشور در مذاکرات بین جمهوری اسلامی و سه قدرت اروپایی که قرار است در تاریخ نهم آذر ماه برای بحث در مورد مسائل هستهای و منطقهای در ژنو برگزار شود، شرکت نخواهد کرد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست روز دوشنبه خود با خبرنگاران گفت: «ما از نزدیک با شرکای اروپایی خود در مورد اجرای کامل تعهدات پادمانی هستهای جمهوری اسلامی و مسئول دانستن تهران بهخاطر عدم اجرای این تعهدات، در تماس و هماهنگی هستیم.»
تهران و لندن تایید کردهاند که معاونان وزیران امور خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا روز جمعه ۲۹ نوامبر (نهم آذر ماه) با مجید تخت روانچی، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، درباره برنامه هستهای ایران و سایر موضوعات گفتوگو خواهند کرد.
این نشست که خبر برگزاری آن برای اولین بار روز یکشنبه اعلام شد، حدود یک هفته پس از تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه تهران به دلیل عدم همکاری با آژانس و تبعیت از آن، برگزار خواهد شد.
قطعنامه شورای حکام به ابتکار سه کشور اروپایی و ایالات متحده، پس از آن تصویب شد که جمهوری اسلامی به غنیسازی اورانیوم در سطح بالا ادامه داد و بسیاری از بازرسان هستهای سازمان ملل را از ورود به ایران منع کرد.
میلر با تاکید بر ادامه همکاری نزدیک واشینگتن با دولتهای فرانسه، آلمان و بریتانیا گفت: «ما به صراحت اعلام کردهایم که ایران باید بدون تاخیر بیشتر با آژانس همکاری کامل داشته باشد.»
در روزهای اخیر برخی از سیاستمداران ایرانی از مقامات ارشد جمهوری اسلامی خواستهاند تا روند تولید سلاح هستهای را آغاز کنند. تهران نیز در واکنش به قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، برنامههای خود را برای افزایش غنیسازی اورانیوم اعلام کرد.
میلر در پاسخ به این سوال که نظر ایالات متحده در مورد واکنش جمهوری اسلامی چیست، گفت: «فقط میگویم نگران اعلام موضع ایران هستیم که به جای همکاری با آژانس، مسیر ادامه تنش را انتخاب میکند. ادامه تولید و انباشت اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد.»
بر اساس برآوردهای آژانس، تهران در حال حاضر دارای اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت چهار بمب هستهای است.
در حالی که اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد نمیتواند به عنوان ماده شکافتپذیر عمل کند، حکومت ایران میتواند آن را در عرض دو تا سه هفته به سطوح تسلیحاتی برساند.
از این موقعیت اغلب به عنوان وضعیت آستانه هستهای یاد میشود و نشان میدهد اگر تهران دارای تخصص لازم برای ساخت یک بمب کاربردی باشد، میتواند به سرعت به یک قدرت هستهای تبدیل شود.
میلر همچنین اظهارات علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در روز دوشنبه را که خواستار صدور حکم اعدام بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل شد، محکوم کرد.
هفته گذشته، دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت نتانیاهو را صادر کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مواضع خامنهای را برای کاهش تنشها در منطقه مفید ندانست و گفت: «متاسفانه این اظهار نظرها همان چیزی است که ما انتظارش را از رهبر کشوری که حامی تروریسم است، داریم.»