یوهان فلودروس: جمهوری اسلامی من را برای تبادل با حمید نوری بازداشت کرده بود

جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۰۴

یوهان فلودروس، شهروند ۳۴ ساله سوئدی و مقام اتحادیه اروپا که در خردادماه در جریان مبادله زندانیان میان تهران و استکهلم آزاد شد، در گفت‌وگو با پایگاه خبری پولیتیکو تاکید کرد که قربانی سیاست گروگان‌گیری جمهوری اسلامی بوده است.

در این مصاحبه که روز جمعه چهارم آبان منتشر شد، فلودروس به شرح دوران حبس خود در زندان اوین پرداخت و گفت در ابتدا گمان می‌کرده اشتباهی در خصوص بازداشت او رخ داده و او می‌تواند با نخستین پرواز به بروکسل، شهر محل کار خود، بازگردد.

فلودروس افزود پس از بازداشت در فروردین ۱۴۰۱، در ابتدا به یک سلول انفرادی با مساحت ۴۰ متر مربع منتقل شده بود و برای گذران وقت، شش ساعت در شبانه‌روز به قدم زدن در این سلول می‌پرداخت و دو ساعت دیگر را نیز به انجام تمرینات ورزشی طاقت‌فرسا اختصاص می‌داد.

این شهروند سوئدی در خصوص این تجربه گفت: «وقتی کاملا خسته می‌شدم، فقط دراز می‌کشیدم و نفس‌نفس می‌زدم. یک حوله خیس روی صورتم می‌گذاشتم، چشمانم را می‌بستم و ذهنم را فراری می‌دادم. یک ساعت را صرف این موضوع می‌کردم که [از نظر ذهنی] در جای دیگری باشم. این بهترین زمان روز بود.»

فلودروس اضافه کرد پس از انتقال به بند عمومی از طریق دیگر زندانیان متوجه دلیل بازداشت خود شده است: «وقتی به زندانیان دیگر گفتم چه اتفاقی برایم افتاده است، فورا به من پاسخ دادند: "اوه، تو گروگان هستی. آیا تا به حال درباره‌ فردی به نام حمید نوری در سوئد چیزی نشنیده‌ای؟"»

در جریان مبادله زندانیان میان تهران و استکهلم، یوهان فلودروس و سعید عزیزی، دیگر شهروند سوئدی زندانی در ایران، در ازای آزادی حمید نوری اجازه یافتند روز ۲۶ خرداد خاک ایران را ترک کنند و به سوئد بازگردند.

نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت، به اتهام دست داشتن در اعدام‌ زندانیان سیاسی دهه ۶۰، در آبان ۱۳۹۸ در سوئد بازداشت و پس از محاکمه، به حبس ابد محکوم شد. دیوان عالی سوئد روز ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ فرجام‌خواهی نوری را رد کرده بود.

فعالان حقوق بشر بازداشت شهروندان کشورهای غربی از سوی جمهوری اسلامی را «گروگان‌گیری حکومتی» می‌دانند و می‌گویند تهران از این حربه برای تحت فشار گذاشتن غرب و گرفتن امتیازات از آن استفاده می‌کند.

پیش از این، توافق تهران و واشینگتن برای تبادل زندانیان خبرساز شده بود. مبادله پنج زندانی ایرانی در برابر پنج زندانی آمریکایی در شهریورماه ۱۴۰۲ انجام پذیرفت و در ازای آن شش میلیارد دلار از پول‌های مسدود شده ایران در کره جنوبی به قطر منتقل شد.

واشینگتن می‌گوید تهران تنها برای خرید کالاهای بشردوستانه می‌تواند از این پول استفاده کند، اما بسیاری معتقدند نتیجه اقداماتی از این دست، تشویق جمهوری اسلامی به ادامه سیاست گروگان‌گیری است.

نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت

پولیتیکو در ادامه مطلب خود نوشت جمهوری اسلامی از زمان انقلاب ۵۷، «استراتژی دیپلماسی گروگان‌گیری» را دستور کار خود قرار داده است.

این رسانه افزود اولین نمونه از سیاست گروگان‌گیری جمهوری اسلامی در آبان ۱۳۵۸ رخ داد، زمانی که گروهی از حامیان حکومت با حمله به سفارت آمریکا در تهران بیش از ۵۰ نفر را برای بیش از ۴۰۰ روز به گروگان گرفتند و شرط آزادی آنان را بازگشت محمدرضا شاه پهلوی به ایران عنوان کردند.

فلودروس در همین رابطه به پولیتیکو گفت بازداشت او بدون دلیل موجه و تنها برای تحت فشار گذاشتن دولت سوئد صورت گرفته بود: «اگر من نبودم، یک شهروندی سوئدی دیگر به جای من بازداشت می‌شد.»

فلودروس مدتی پس از بازداشت اطلاع یافت به جاسوسی متهم شده است. او پیش‌تر به‌عنوان یک مقام اتحادیه اروپا برای رسیدگی به پروژه‌های مربوط به پناهندگان افغان به ایران سفر کرده بود و مقام‌های قضایی جمهوری اسلامی این سفر را «جاسوسی» طبقه‌بندی کرده بودند.

در جریان آخرین جلسه رسیدگی به اتهامات فلودروس در بهمن‌ماه سال گذشته، ایمان افشاری، قاضی شعبه ٢۶ دادگاه انقلاب تهران، اتهامات این شهروند سوئدی را «افساد فی‌الارض از طریق اقدام علیه امنیت کشور»، «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» و «همکاری اطلاعاتی» با اسرائیل اعلام کرد.

به گفته افشاری، این اتهام‌ها بر اساس گزارش‌های دستگاه‌ امنیتی جمهوری اسلامی و همچنین با در نظر گرفتن سایر ادله، نظیر حضور فلودروس در شهرهای مرزی ایران و سفرهای این دیپلمات به کشورهای مختلف جهان، از جمله اسرائیل مطرح شدند.

یوهان فلودروس در شعبه ٢۶ دادگاه انقلاب تهران

فلودروس در ادامه مصاحبه خود با پولیتیکو گفت این اتهامات ظاهرا نشان می‌داد «نیت واقعی من - نیت واقعی اتحادیه اروپا و نیت من - براندازی رژیم بوده است».

او پس از هشت ماه نهایتا از سلول انفرادی خارج شد و پس از آن کوشید حبس در زندان اوین را تا حد ممکن قابل تحمل کند.

فلودروس که به زبان فارسی مسلط است، قوانینی برای زندگی مشترک تعیین کرد تا فضای کوچک را تمیز نگه دارد. او همچنین به تدریس زبان انگلیسی پرداخت، با استفاده از کارتن، صفحه شطرنج و کارت‌های بازی ورق ساخت و حتی گاهی با سایر زندانیان پوکر بازی کرد.

او روز ۲۷ خرداد در مکالمه تلفنی با اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، از آزادی از زندان جمهوری اسلامی ابراز خرسندی کرد و گفت: «از خوشحالی در آسمان‌ها هستم.»

فلودروس در این مکالمه افزود حدود ۸۰۰ روز در انتظار لحظه آزادی بوده و بارها و بارها در این مورد رویاپردازی می‌کرده است.

احمدرضا جلالی یکی دیگر از شهروندان سوئدی است که همچنان در زندان‌ حکومت ایران به سر می‌برد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
خبرها
خبر ورزشی
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها