از عباس نیلفروشان، معاون عملیات سپاه که در بیروت کشته شد، چه می‌دانیم

شنبه ۱۴۰۳/۰۷/۰۷

رسانه‌های حکومتی در ایران روز شنبه، هفتم مهر، تایید کردند عباس نیلفروشان، معاون عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در حمله روز گذشته ارتش اسرائیل به مقر فرماندهی حزب‌الله لبنان در ضاحیه در جنوب بیروت کشته شد.

هنوز آمار دقیقی از تعداد کشته‌شدگان در حمله روز جمعه اسرائیل اعلام نشده است، اما گمان می‌رود علاوه بر حسن نصر‌الله، شماری از فرماندهان ارشد حزب‌الله نیز در این حمله جان باخته باشند.

ارتش اسرائیل از جمله اعلام کرده است که علی کرکی، از فرماندهان ارشد حزب‌الله هم در این حمله کشته شده است.

حسن خمینی در پیام خود در واکنش به کشته شدن نصرالله نوشت «جمعی از فرماندهان حزب‌الله و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» نیز در حمله اسرائیل «به شهادت رسیده‌اند».

با توجه به اشاره حسن خمینی می‌توان چنین استنباط کرد که شمار مقام‌های کشته‌شده سپاه در حمله اسرائیل احتمالا بیش از یک نفر است.

اما عباس نیلفروشان که بود و چه میراثی از او در ساحت سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی باقی مانده است؟

نیلفروشان و «جبهه مقاومت»

خبرگزاری دانشجو، وابسته به حکومت جمهوری اسلامی، روز هفتم مهر در گزارشی نیلفروشان را «یکی از فرماندهان برجسته و شناخته‌شده سپاه» و «یکی از استراتژیست‌های نظامی جمهوری اسلامی» معرفی کرد که نقش قابل توجهی در «تقویت جبهه مقاومت در منطقه» داشته است.

خبرگزاری دانشجو با اشاره به نقش نیلفروشان در «برنامه‌ریزی‌های نظامی و دیپلماتیک» و ایجاد «هماهنگی بین نیروهای مقاومت در سراسر منطقه» نوشت او از «محبوبیت و احترام بالایی در میان نیروهای مقاومت» برخوردار بود.

جبهه مقاومت عنوانی است که مقام‌ها و رسانه‌های جمهوری اسلامی از آن برای نامیدن گروه‌های مسلح مورد حمایت تهران در منطقه، نظیر حماس، جهاد اسلامی فلسطین، حزب‌الله، حشد شعبی و حوثی‌های یمن استفاده می‌کنند.

نیلفروشان در سال ۱۳۴۵ در اصفهان متولد شد و پس از پیروزی انقلاب ۵۷ به بسیج و سپس به سپاه پاسداران پیوست.

او در طول جنگ ایران و عراق در «لشکر ۱۴ امام حسین» و «لشکر ۸ زرهی نجف» فعالیت می‌کرد.

در کارنامه نیلفروشان سمت‌های دیگری از جمله معاونت عملیات نیروی زمینی سپاه، فرماندهی دانشکده فرماندهی و ستاد سپاه (دافوس)، جانشینی فرمانده کل سپاه در در قرارگاه امام حسین و معاونت اجرایی سپاه نیز دیده می‌شوند.

نیلفروشان که رسانه‌های حکومتی از او با درجه نظامی «سرتیپ» یاد می‌کنند، در تیرماه ۱۳۹۸ از سوی حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، به‌عنوان معاون عملیات این نهاد نظامی منصوب شد.

برخی رسانه‌ها در ایران نیلفروشان را از چهره‌های نزدیک به محمدرضا زاهدی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه در سوریه و لبنان، معرفی کرده‌اند.

اسرائیل روز ۱۳ فروردین کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق را هدف قرار داد. در این حمله هفت عضو سپاه پاسداران، از جمله محمدرضا زاهدی و محمدهادی حاجی ‌رحیمی، معاون او، کشته شدند.

بنا بر برخی گزارش‌ها، نیلفروشان پس از کشته شدن زاهدی، «مسئولیت فرماندهی محور لبنان» را در سپاه پاسداران بر عهده گرفت.

نیلفروشان و اعتراضات مردمی ۱۴۰۱

نیلفروشان در اسفند ۱۴۰۱ معترضان به کشته شدن مهسا امینی را «اغتشاش‌گر» خواند و گفت تصمیم علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، برای «عفو» بازداشت‌شدگان خیزش انقلابی «پدرانه» بوده است.

آمریکا در آبان ۱۴۰۱ نیلفروشان و دو فرمانده دیگر سپاه با نام‌های محمد کاظمی و احمد شفاهی را به دلیل «واکنش‌های وحشیانه‌شان به اعتراضات در ایران» تحت تحریم قرار داد.

بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه ایالات متحده، این افراد «مسئولیت مستقیمی در سرکوب اعتراضات مسالمت‌آمیز و دستگیری معترضان مسالمت‌جو، از جمله در استان سیستان و بلوچستان داشته‌اند».

نام نیلفروشان همچنین در فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا دیده می‌شود. او در بهمن ۱۴۰۱ به دلیل دست داشتن در سرکوب خیزش سراسری ایرانیان در این فهرست قرار گرفت.

نیلفروشان به‌عنوان بلندگوی حاکمیت

مروری اجمالی بر اظهارات عمومی این فرمانده ارشد سپاه نشان می‌دهد او در قامت بلندگوی حاکمیت عمل و مواضع رهبر جمهوری اسلامی را تکرار می‌کرده است.

نیلفروشان در بهمن ۱۴۰۱ از «پیشرفت قابل ملاحظه‌» ایران «در حوزه‌های مختلف از جمله زیرساخت‌ها، جاده و ریل‌گذاری و پزشکی» ستایش کرد و افزود: «دستاوردهای انقلاب اسلامی با دوره پهلوی قابل مقایسه نیست.»

او در خرداد ۱۴۰۲ با تکرار سخنان مقام‌های حکومت ایران علیه غرب گفت: «به غربی‌ها هشدار می‌دهیم تجربه‌های گذشته را تکرار نکنید ... کاری نکنید که چکمه‌های دهه شصت‌مان را دوباره به پاهایمان کنیم وگرنه دوباره مجبور به التماس می‌شوید.»

نیلفروشان در خرداد سال گذشته هم غرب را به تلاش برای «اغوای مسلمین» از طریق «زیباسازی مظاهر تمدن غرب و لیبرال دموکراسی» متهم کرد و گفت: «امروز ما در بهترین وضعیت خود قرار داریم و آمریکا در حال فروپاشی است.»

معاون عملیات سپاه پیش‌تر در واکنش به قرار گرفتن نام خود در فهرست تحریم‌های بین‌المللی به طعنه گفته بود عواید حاصل از این تحریم‌ها قرار است «بابت تهیه لوازم شنا برای فرار» مقام‌های اسرائیلی هزینه شود.

اسرائیل اما نه با لوازم شنا، که با بمب‌های سنگرشکن به سراغ عوامل حزب‌الله و جمهوری اسلامی در ضاحیه رفت.

نیلفروشان در حمله اسرائیل به جلسه نصرالله با فرماندهان حزب الله و سپاه پاسداران کشته شد.
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز شنبه هفتم مهر، در بیانیه‌ای درباره کشته شدن نصرالله گفت که او در این جلسه مشغول طراحی عملیات نظامی برای «دفاع از مردم بی‌پناه ضاحیه‌ بیروت و خانه‌های ویران‌شده و عزیزان پرپرشده‌ آنان بود».

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
اقتصاد و بازار
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها