روسیه و چین بر سر قطعنامه سازمان ملل برای آتش‌بس در غزه با آمریکا اختلاف دارند

جمعه ۱۴۰۳/۰۳/۱۸

به گزارش رویترز، روسیه و چین، دو کشور دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل، نگرانی‌هاو پرسش‌هایی را درباره جزئیات پیش‌نویس قطعنامه‌ای مطرح کرده‌اند که ایالات متحده بر اساس طرح ‌پیشنهادی جو بایدن برای آتش‌بس بین اسرائیل و حماس، به شورای امنیت ارائه داده است.

بر اساس این گزارش و به نقل از دیپلمات‌ها، کشور الجزایر هم که تنها عضو عرب فعلی شورای امنیت است اعلام کرده آماده نیست از متن پیش‌نویس پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس در جنگ غزه حمایت کند.

برای تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت، باید دست‌کم ۹ عضو از ۱۵ عضو این شورا به آن رای مثبت بدهند و ایالات متحده، فرانسه، بریتانیا، چین یا روسیه هم که ۵ عضو دائم شورای امنیت و دارای حق وتو هستند، آن را وتو نکنند.

بایدن ۱۱ خرداد، در سخنانی محورهای اصلی طرحی برای آتش‌بس سه‌مرحله‌ای در نوار غزه را ارائه داد و آن را ابتکار اسرائیلی توصیف کرد.

به گفته رییس‌جمهوری آمریکا، طرح اسرائیل شامل سه مرحله است و در نهایت به آتش‌بس، عقب‌نشینی کامل اسرائیل از نوار غزه، مبادله کامل گروگان‌ها و صدها زندانی فلسطینی و بازسازی نوار تخریب‌شده غزه می‌انجامد.

حماس اعلام کرده هنوز در حال بررسی این طرح است اما ایالات متحده در تلاش برای جلب حمایت بین‌المللی برای آن، پیش‌نویس یک‌صفحه‌ای قطعنامه‌ای را به ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل ارائه داده است.

نسخه‌ای به‌روزشده از این پیش‌نویس که روز چهارشنبه ۱۶ خرداد به اعضای شورای امنیت داده شد، از پیشنهاد آتش‌بس استقبال می‌کند و آن را برای اسرائیل قابل قبول توصیف می‌کند و «از حماس هم می‌خواهد که آن را بپذیرد و همزمان از هر دو طرف می‌خواهد شرایط آتش‌بس را بدون تاخیر و بدون شرط اجرا کنند.»

در این پیش‌نویس، به جزئیاتی از پیشنهادها به دو طرف اشاره شده از جمله، «یک آتش‌بس کامل و جامع در نوار غزه» به‌عنوان بخشی از مرحله اول و «در صورت توافق هر دو طرف‌، پایان دائمی خصومت‌ها» در مرحله دوم در نظر گرفته شده است.

بایدن پیشتر در سخنان خود این سه مرحله را چنین توصیف کرده بود: آتش بس، آزادی محدود گروگان‌ها و عقب‌نشینی اسرائیل در مرحله نخست؛ پایان دائمی به خصومت‌ها، آزادی همه گروگان‌ها و خروج کامل اسرائیل از نوار غزه در مرحله دوم و بازگرداندن اجساد و بازسازی غزه در مرحله سوم.

اما به گزارش رویترز اکنون برخی از اعضای شورا سوالاتی درباره این‌که آیا اسرائیل واقعا این طرح را پذیرفته است مطرح کرده‌اند و از شورا می‌خواهند به‌ درخواست فوری برای آتش‌بس و آزادی بی‌قید و شرط تمامی گروگان‌ها که در ماه مارس مطرح شد پایبند بماند.

بر اساس گزارش رویترز، روسیه که یکی از مخالفان پیش‌نویس فعلی ایالات متحده است، پیشنهادهایی برای اصلاح آن به این کشور ارائه کرده است که شامل درخواست همزمان از حماس و اسرائیل برای پذیرش درخواست آتش‌بس فوری، بدون قید شرط و دائمی است که تمامی طرف‌ها آن‌ها را رعایت کنند.

مسکو همچنین از واشینگتن خواسته است در پیش‌نویس تاکید کند که آتش‌بس مرحله اول تا زمانی که مذاکرات بر سر مرحله دوم ادامه دارد برقرار خواهد ماند.

ماه‌هاست که مذاکره‌کنندگانی از ایالات متحده، مصر و قطر تلاش می‌کنند برای یک آتش‌بس پایدار بین طرفین میانجی‌گری کنند.

حماس می‌گوید خواهان پایان دائمی جنگ در نوار غزه و خروج اسرائیل از این منطقه ۲.۳ میلیون نفری است و اسرائیل پیشتر گفته بود تا همه گروگان‌ها آزاد نشوند به آتش‌بس تن نمی‌دهد.

در همین حال، رهبران ۱۷ کشور جهان روز پنج‌شنبه ۱۷ خرداد در بیانیه مشترکی ضمن ابراز حمایت کامل از طرح پیشنهادی جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه، از گروه حماس خواستند هر چه سریع‌تر آن را بپذیرد.

آن‌ها در این بیانیه نسبت به وضعیت گروگان‌های در بند حماس، که در میان آن‌ها شهروندان تعدادی از این ۱۷ کشور نیز وجود دارند، عمیقا ابراز نگرانی کردند.

در این بیانیه آمده است: «زمانی برای تلف کردن وجود ندارد. ما از حماس می‌خواهیم این توافق را که اسرائیل آماده پیشبرد آن است، نهایی و روند آزادسازی شهروندان ما را آغاز کند.»

نام کشورهای آرژانتین، اتریش، برزیل، بلغارستان، کانادا، کلمبیا، بریتانیا، دانمارک، فرانسه، آلمان، لهستان، پرتغال، رومانی، صربستان، اسپانیا، تایلند و ایالات متحده در میان امضاکنندگان این بیانیه دیده می‌شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها